Séta egy virtuális repülőmúzeumban

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 1999-ben CD-ROM pályázatot hirdetett, melynek egyik nyertese - repüléstörténeti témájú anyagával - a See Stúdió lett. Így készülhetett el 2001decemberére az AeroNews közreműködésével, a magyar repülés történetének első 90 évét bemutató multimédia. A teljesen újszerű, és több szempontból is egyedülálló, régi hiányt pótló vállalkozás a magyar repülés addigi fejlődésének teljes áttekintését tűzte ki célul.

 

seeaero

 

Hazánkban utoljára 1977-ben jelent meg a magyar repülés egyetemes történetét feldolgozó könyv. Szerzői - Csanádi Norbert, Nagyváradi Sándor és Winkler László - azóta eltávoztak közülünk, s közös munkájukat már az antikváriumok polcain is hiába keressük.

 

mreptort600

 

Bolyai János modellje

 

Az CD-ROM elsősorban abban különbözik az addigi nyomtatott kiadványoktól, hogy tartalmi rendszermodellje a XIX. század legkiválóbb magyar matematikusa, Bolyai János „TAN”-modellje alapján épül fel. Ez szolgáltatta az alapot a See Studió által kifejlesztett új, tanuló-tanító multimédiás módszertan kidolgozásához, és a kiadvány elkészítéséhez.

A számítástechnika akkori színvonala már lehetővé tette, hogy a témakört a készítők ne a hagyományos formában, hanem a kor egyik legmodernebb audio-vizuális eszközével jelenítsék meg, miközben nem egy szakkönyv, enciklopédia vagy archív adattár számítógépre vitt változatát készítették el.

 

3bolyai

 

Hová jutott a magyar repülés?

 

A CD-ROM kiadvány - maximálisan kihasználva a multimédia nyújtotta lehetőségeket - nem azt kívánja elmondani a nézőnek, hogy az első kilenc évtizedben mi történt, hanem azt, hogy az egyes korszakokban mit ért el, hová jutott a magyar repülés? Tehát teljesen új szemszögből nyújt rálátást a katonai és polgári repülőgépek, gyártók, tervezők, repülők, repülőszervezetek, fejlődésére és egymáshoz való viszonyára.

A monitor előtt ülő kíváncsiságára építve, a multimédia felületen – a napjainkban az interneten már széleskörűen használt - interaktív pontok találhatóak, amelyek akkor válnak láthatóvá, ha az egér föléjük ér. Tehát nem a CD-ROM készítői magyarázzák el, hogy mi van az adott képen, hanem azt próbálják elérni, hogy a néző önállóan barangolva, valósággal beleakadjon egy-egy izgalmas részbe.

Eközben ő dönthesse el, hogy képeket nézeget, a kartotékok adatbázisában keres valamit, filmrészletet néz, vagy a könyvben lapozgat. Az egyszavas elnevezésektől, a pár soros kommentárokon keresztül, a több oldalas könyvoldalakig szövegekkel és a pillanat megélését felidéző képekkel, filmrészletekkel együtt épül ki benne az az ismeret, ami a cél elérését segíti.

 

repcd1

 

Térbeli lapozási lehetőség

 

A CD-ROM csak a múltban történt eseményeket tartalmazza, ezért a felhasználó dolga a jelenre és jövőre vonatkozó ítéleteinek a megalkotása. A múlt bemutatása azonban lehetőséget nyújt felismerni azokat az eseményeket, amikor a repülés fejlődési vonalai keresztezték egymást és megütköztek, amikor párhuzamosak voltak, és amikor a fejlődési vonalak összetartottak, de egy, vagy több keresztbe metsző síkon hatottak egymásra, és ennek következményként új irányok jelelődtek ki.

A CD felépítése ezt a Bolyai-koncepciót követi. A megtett utat egy térbeli lapozási lehetőség jelképezi, vagyis felfelé mindig a jövő, lefelé a gyökerek, előre a közeljövő, hátra pedig a közelmúlt.

A CD-ROM nyitóképe egy 3D grafikával és mozgó animációval elkészített szoba. A baloldali falon elhelyezett képekre kattintva, a repülés különböző területeiről kaphatunk rövid, átfogó ismereteket. Balra fordulva, egy iratszekrény fiókjában, a kartotékokban keresgélhetünk a címszavak között. A szoba asztalán elhelyezett, „Repüléstörténet” feliratú könyvben a CD-ROM kiegészítő, részletesebb szöveganyaga található, amelyben tetszés szerint lapozhatunk, olvasgathatunk, illetve a bemutatók helyszínén, az adott témában még jobban elmélyedhetünk.

A jobboldali fal összeállításakor, a készítőknek először is meg kellett keresniük azokat a fő csomópontokat, amelyeken keresztül bemutatható a magyar repülés fejlődésének egy-egy jelentősebb korszaka. Ezeket hat montázs-kép jelképezi, melyek részleteire kattintva lehet eljutni a bemutató konkrét helyszínére.

 

Három dimenzió

 

Miután a multimédia egy háromdimenziós eszköz, és a repülés maga is három dimenzióban zajlik, ezért gyakorlatilag bármilyen irányba elindulva lehetséges az interaktív keresés. Mozgás közben mindig elérhetőek a menük, és mindig látjuk az évszámot is, hogy körülbelül hol tartunk.

További újdonság, hogy a menürendszerben, az oldalak felső részén található iránytű használatával, közvetlenül a támogató háttérbe lehet jutni. A repülőgép térbeli helyzetét mutató műhorizont és a hat szín segítségével, minden oldalról eljuthatunk a fő korszakokba. Az oldalak háttérszíne segítséget nyújt a tájékozódásban. A piros például a két világháború közötti időszakra kalauzol, a sötétkék a második világháború idejét idézi, a világoskék az 1945 utáni éveket öleli fel, míg a zöld az űrrepülés színe lett.

 

cdkep30


Ha mondjuk a magyarországi oldtimer repülésre vagyunk kíváncsiak, ide a sportrepülésen keresztül juthatunk el. A nyitóoldal kínálatából tetszés szerint kiválaszthatunk egy képet, mely alatt rövid, néhány soros ismertetőt olvashatunk arról, hogy az adott szerkezetet kik, miért és hogyan építették újra.

Ha eközben az eredeti gép adataira vagyunk kíváncsiak, a képernyő jobboldalán található repülőgép piktogramra kattintva, a kartotékban ezt azonnal elérhetjük, míg az ABC felirat azt jelzi, hogy az eredeti gép tervezőjét, építőjét is megismerhetjük.

A kép bal sarkában található, színes képecske segítségével viszont abba a korba juthatunk el, ahol a gép megszületett, s itt további információkat találunk. A CD-ROM tehát interaktív lehetőséget ad a nézőnek arra, hogy a saját érdeklődésének, kíváncsiságának megfelelően, kedvére válogasson az ismeretek közül.

 

Spirituális intelligencia

 

A CD-ROM-on jelen van az az érzelem- és tudásvilág, amit 90 év alatt a repülés művelői kifejlesztettek. Nincs viszont benne kifejtve az a láthatatlan spirituális ismeret, amelyik belőle valójában kiolvasható. Ezt mindenkinek önállóan kell megkeresnie, és ha sikerül, akkor a felhasználó olyan dolgokat fog fölfedezni, amiről azok, akik ezt az anyagot összeállították, talán nem is tudnak. Ez a multimédia tehát valójában a spirituális intelligenciát szólítja meg, ami izgalmas kihívás lehet bárki számára.

A CD-ROM, melyet a készítők több mint kétéves munka után, 2001 decemberétől kezdtek forgalmazni, nem csak a szakmabelieknek nyújthat a mai napig hasznos, átfogó ismereteket, hanem az általános iskolásoktól a nyugdíjasokig, minden korosztály számára érdekes lehet, aki érdeklődik a történelem, vagy a repülés iránt.

Gyakorlatilag a magyar repüléstörténet fejlődésének „virtuális térképét” tartalmazza, és kicsit ahhoz a látványhoz hasonlítható, melyet a repülő emberek fentről látnak a világról. Vannak rajta csomópontok, utak, az utakon repülők (pilóták), tervezők, repülőgépek, tudósok, események, melyek néha szomorúak vagy tragikusak, de szerencsére többnyire vidámak és felemelőek mindazok számára, akik ismerik a repülés vágyát, vagy a repüléshez való hűséget.

   © 1996 - 2015. Copyright AeroNews – Minden jog fentartva  |  Impressum
Powered by Joomla 1.7 Templates