Budapest repülőterei

Rákosmező

 

emlektabla3A magyar főváros repülőtereinek története Rákosmezőn, az egykori lovassági gyakorlótéren kezdődött. Századunk első évtizedében itt kezdték el kísérleteiket a hazai aviatikusok.

 

Tevékenységük jó ideig csendben vagy éppenséggel, gúnyolódások közepette zajlott, egészen 1909. október 17-éig, amikor Louis Blériot, aki elsőként repülte át a La Manche-csatornát, Budapesten is bemutatta gépét - és repülőtudományát.Magyarországon korábban néhány cikkben tévesen jelent meg, miszerint a francia repülő Rákosmezőn mutatkozott be. Blériot ugyanis a Kisrákoson, az ottani gyalogsági gyakorlótéren - a mai József Attila-lakótelep helyén - szállt fel az összegyűlt százezres tömeg előtt.

rakosmezo1

Blériot bemutatóját követően, néhány hét múlva elkészült Rákosmezőn az első repülőgéphangár, melynek a Franciaországból hazatért dr. Kutassy Ágoston Farman típusú biplánja volt az első lakója. Dr. Kutassy felszállási próbálkozásait nem kísérte szerencse, de időközben mind több kísérletező kedvű konstruktőr és pilóta kollégája ért el kisebb-nagyobb sikereket.

rterkep680

A repülőtér fénykorában 16 hangár állt itt az aviatikusok rendelkezésére, igaz, e szerény építményeken kívül semmi más nem utalt arra, hogy itt repülőtér működik.

rhangar680

1910. június 5-15. között nagyszabású nemzetközi repülőversenyt szerveztek a repülést támogató körök, s az időközben létrejött Magyar Aero Club. Harminc külföldi pilóta nevezett be a versenyre, hazánkat mindössze hárman képviselték.Ugyancsak erre az időre esik az Aero Részvénytársaság megalapítása, mely céljául tűzte ki, többek között a repülés népszerűsítését. Pilótaiskolát szerveztek, látványos bemutatókat tartottak. A részvénytársaság központi bázisa ugyancsak Rákosmezőn volt.

rakosmezo2

 Az 1910-es évek közepétől Rákosmezőn hanyatlásnak indult a repülőélet. A hazai repülőgépgyárak saját repülőteret létesítettek maguknak kísérleteikhez és gépeik berepüléséhez.Ezek egyike, a MÁG mátyásföldi repülőtere lett végül is a hazai és külföldi légitársaságok bázisa 1922-ben. A nagyközönség számára Rákosmező feledésbe merült.

orsvez 680

A hazai repülőszervek a történelmi jelentőségű területen (a Fehér út bal oldalán, a bevásárlóközpont épülettömbjén túl) régóta szerettek volna felállítani egy emlékművet, de számos technikai körülmény akadályozta az elképzelés megvalósítását.Időközben elkészült az emlékmű, melyet az Örs vezér téren állítottak fel. Ez ugyan távolabb esik az eredeti helytől, de jelentős forgalma révén itt mégis méltó környezetbe került a főváros első repülőterének és a magyar repülés úttörőinek emlékműve.

 

Mátyásföld

 

1922-től, tizenöt esztendőn át Mátyásföldre érkeztek, és innen szálltak fel a hazai és külföldi gépek. A főváros új repülőterének építésére már 1913-ban bizottságot alakítottak azzal, hogy megvizsgálja a szóba jöhető területeket. Legtöbben a Csepel-sziget északi csúcsához közel eső területet javasolták.Az első világháború kitörése után azonban a repülőtér építése lekerült a napirendről, és a polgári légi forgalom bázisául a Mátyásföldi repülőteret választották. Az volt a legfőbb érv, hogy itt rendelkezésre álltak a repülőüzemhez szükséges berendezések, hangárok, szerelőüzemek, repülésbiztonsági eszközök.

matyasfold3

A repülőtér a gödöIlői országút mellett épült, közvetlenül Cinkota határában, az egykori mátyásföldi villanegyed szomszédságában. A húszas évek végére, a harmincas évek elejére Mátyásföld Közép-Európa egyik jelentős forgalmú repülőtere lett. A gyakorlat igazolta Weiler József professzor szavait, aki 1918-ban így írt:

„A forgalom lebonyolításában hazánk fekvése miatt úgyszólván közvetítő szerepünk lesz Ausztria, Németország, Ukránia, Balkán és India felé. A fő törekvéseknek oda kell irányulnia, hogy ezen forgalmi hálózatba úgy kapcsolódjunk bele légiforgalmi vállalatunkkal, hogy ezt a közvetítő szerepet a többi nagy nemzetek forgalmi igényeinek megfelelően el is láthassuk."


A külföldi légitársaságok gépei ekkoriban nem csak kereskedelmi, hanem technikai okokból is kénytelenek voltak leszállni Budapesten. Fel kellett ugyanis tölteni az üzemanyagtartályokat, átvizsgálni a gépeket, és nem utolsó sorban váltani a személyzetet.

cityofbp

1936-ban, Budaörs megnyitása előtt egy évvel már nyolc nagy külföldi légitársaság gépei érintették Mátyásföldet. A forgalom növekedésével azonban, szolgáltatásait tekintve nem tartott lépést a repülőtér. Korszerűtlenek voltak a műszaki berendezések, és hiányzott a megfelelő színvonalú forgalmi épület is.

„Aki Mátyásföldre érkezik - írta egy lap 1931-ben -, nemigen veszi észre, hogy egy ország fővárosába érkezett. A néhány szomorú barakk nem nyújtja egy világváros légi kikötőjének benyomását."

 

Csepel

 

1932-ben kutatás kezdődött Budapest új közforgalmi repülőtere helyének kijelölésére. A számtalan javaslat között szerepelt a lágymányosi sósfürdő környéke és Alsó-Rákos is, de végül a legtöbben - újra - a Csepel-sziget északi csúcsára szavaztak.Itt ugyanis megfelelő sík terület állt rendelkezésre, továbbá a csúcson lévő híd jó megközelítési lehetőséget kínált. Mivel a Weiss Manfréd Repülőgép- és Motorgyár Rt. itt rendezte be gyári repülőterét, a szakértők ennek bővítésével képzelték el a főváros új nemzetközi légi kikötőjének kiépítését.

A javaslatban figyelembe vették azt a lehetőséget is, hogy a repülőteret úszótalpas repülőgépek is használhatnák egy Duna-parti kikötőbázis létrehozásával. Ez az ötlet egyáltalán nem volt újszerű, hiszen a húszas évek elején a magyar Aeroexpress Rt. Junkers F-13-as gépei a Gellért tér előtti Duna-szakaszról szálltak fel, illetve ide érkeztek. 

f13duna680

„Eszményi szabad terület kínálkozik e célra - írta Benkhardt Ágost, az egyik korabeli tanulmány szerzője -, a Csepel-sziget északi csúcsa. A városközponttól négy és fél kilométer távolságban van csak, tehát az utasok percek alatt közelíthetik meg. Ha még figyelembe vesszük a főváros és a Fővárosi Közmunkák Tanácsa által terezett közlekedési hálózatrendszert, illetve az ehhez való ideális csatlakozást, akkor bátran állíthatjuk, hogy ezen a helyen lehetne Európa legjobban elhelyezett repülőterét felépíteni."

csepel

Csepelen végül is nem lett polgári repülőtér, annak ellenére, hogy 1931-ben, magyarországi látogatása során, több tízezer budapesti érdeklődő jelenlétében, itt szállt le a világhírű Graf Zeppelin léghajó.

 

Budaörs

 

1935-ben az új repülőtér helyét kiválasztó szakemberek - sokak számára váratlanul - Budaörs mellett döntöttek. Itt a mintegy 170 kataszteri hold területű - a főváros központjától hat és fél kilométerre fekvő -, hegyektől övezett, vizenyős legelőn alakították ki az 1100 méteres fel- és leszállópályát.A kormány 1935. április 11-én döntött az új repülőtér megépítéséről, a következő évben pedig kiírták a pályázatot a forgalmi épületekre és a hangárok tervezésére. Két építész - Králik László a második díjat érte el a pályázaton, Bierbauer (Borbíró) Virgil pályamunkáját pedig megvásárolták - kapta a megbízást a forgalmi épületek tervezésére.

budaors2

1937. június 20-án adták át - ünnepélyes repülőnap keretében - a főváros második közforgalmi repülőterét, melynek dísze kétségtelenül a szépen sikerült, kör alakú forgalmi épület volt.Kozma Lajos, a kor egyik legkitűnőbb építésze, többek között, így méltatta:

„Egy új világban érezzük magunkat. Az új közlekedési eszközhöz illő fémcsillogás, ragyogó tisztaság, könnyedség és jókedv jellemzi ezt a légi indóházat.”

budaors belso

A repülőtér másik impozáns épülete a 140 méter hosszú, és több mint 41 méter széles hangár volt, mely a nagy gépek számára épült. A később elkészült kisebb hangár a sport- és magánrepülőgépek elhelyezésére szolgált. Igen nagy gondot fordítottak a megfelelő műszaki és repülésbiztonsági feltételek megteremtésére is.Erre már csak azért is szükség volt, mivel a repülőtér terepadottságai nem kedveztek a rendszeres légi forgalomnak. A Népszava 1937. december 12-i cikke úgy összegezte ezek lényegét, Magyarország nagy része sík terület, a külföldről iderepült szakember méltán csodálkozik tehát a vadregényes, dombos terepen, amely az új budaörsi közhasználatú repülőteret körülöleli.iranyado37A továbbiakban a Népszava cikkírója utalt arra, hogy a kedvezőtlen talajadottságok ugyancsak problémákat okoztak, olyannyira, hogy az ünnepélyes átadás után négy és fél hónap múlva a légi forgalmat átmenetileg vissza kellett terelni Mátyásföldre.A pálya annyira felázott, hogy csak a következő évben tudták elvégezni a víztelenítési munkákat. (Nem véletlen, hogy sokat beszéltek akkoriban a repülőtérrel kapcsolatos telekspekulációkról, illetve a kormányzat dicstelen szerepéről a repülőtér helyének kiválasztásában.)

budaors fobejarat

A Budaörsi repülőtér a fennállása során eltelt, csaknem nyolc évized viszontagságait aránylag épségben vészelte át, ezért a mai napig fogadhat és indíthat kisebb repülőgépeket. Megnyitásától egészen 1950. május 7-ig - a Ferihegyi repülőtér átadásáig - elsősorban a közforgalmi repülést szolgálta, de egy ideig állomásozott itt a légierő szállító százada is.Az ötvenes évek kezdetétől fokozatosan a hazai sportrepülés, majd a munkarepülés bázisává vált. Budaörs történetére visszatekintve elmondhatjuk, hogy hosszabb-rövidebb ideig, otthona volt a repülés valamennyi ágazatának.

goldtimer

Napjainkban az MRSZ látja el a repülőtér kezelői feladatait és a helyi légiforgalmi irányítást. A Repülőgépes Szolgálat megszűnése után ma már csak a légimentők, magánvállalkozások, sportrepülők, a Goldtimer Alapítvány, illetve magántulajdonú gépek bázisául szolgál.

 

Ferihegy

 

Alig egy évvel a budaörsi megnyitó után, a főváros vezetése már új helyet keresett Budapest nemzetközi repülőtere számára. A javaslatok között ekkor ismét felmerült a Csepel-sziget északi csúcsa, de végül a szakmai vitában azoknak lett igazuk, akik Ferihegyre adták szavazatukat. 1939. február 23-án már hivatalos lap közölte:

„Folynak a tárgyalások a harmadik budapesti repülőtér megépítéséről. Értesüléseink szerint a döntés értelmében Budapest új repülőtere a ferihegyi pusztán, Pestszentlőrinc határában épül meg. Távolabb esik ugyan a központtól, mint a mátyásföldi vagy akár a budaörsi repülőtér, a talaj viszont teljesen sík, a légköri viszonyok kedvezőek."

1939 augusztusában kiírták a nyilvános tervpályázatot, melynek első díja háromezer pengő volt. 21 pályamunka érkezett be, az első díjat ifjú Dávid Károly nyerte el (később az ő tervei alapján épült a Népstadion és a MOM Kultúrotthon).

david680

A Magyar Közgazdaság című lap adott először hírt - 1939. október 26-án - a nagyszabású földmunkák megkezdéséről. Egymillióegyszázezer pengőt irányoztak elő a talajmunkákra, melyek során hatszázezer köbméter földet kellett megmozgatni. E lap adta hírül azt is, hogy az utasok számára korszerű - sőt, luxuskivitelű - szállodát is terveznek, a repülőtér építésével párhuzamosan pedig korszerűsítik az ide vezető utakat, és új gyorsforgalmi utat létesítenek.

Utóbbit 1943. november 3-án adták át a forgalomnak. A 11 kilométeres, hét és fél méter széles betonút a külső Üllői úttól ágazott ki, három aluljáróval és két ívhíddal gyakorlatilag kereszteződésmentes volt. Az út építésére a főváros 2,5 milliót, az állam pedig 6,5 millió pengőt költött. Az autósztrádát csak a személyautók használhatták, a teherforgalom számára külön utat létesítettek a pálya két oldalán.

f1makett

Gondolva a légi forgalom várható növekedésére, illetve az új, egyre nagyobb és nehezebb géptípusok megjelenésére, Ferihegyen 2700 méter hosszú, 60 méter széles betonpályát terveztek, melyet az uralkodó széliránynak megfelelően (310-130 fok) tájoltak be. A repülőgépek javítására a Budaörsön felépített hangárhoz hasonlót képzeltek el.A főépületben, a tervek szerint, helyet kapott minden olyan szolgálat és szolgáltatás, amelynek valamilyen formában köze lehetett a légi utazáshoz. Így a rendőrség, a vámhivatal, a jegyiroda, a pénzváltó, az információs szolgálat, az idegenforgalmi szolgálat, az orvosi rendelő, a posta, a fodrász, a szabóság éppúgy, mint az étterem vagy az üzletsor.

A korabeli leírásokból egyértelműen kiderül, hogy a Ferihegyi repülőteret rendkívül átgondoltan, hosszabb távra tervezték, és ennek megfelelően végezték a kivitelezést. A háború azonban mind nagyobb erőket vont el a beruházástól, így a kivitelezés üteme erősen lelassult. Ennek ellenére 1944 végéig elkészültek a tereprendezéssel, folyamatban voltak a repülésirányítással kapcsolatos építkezések, és elkészült a nagy hangár is.Megépült a motorszerelő- és javítóműhely, az önálló vízmű, a szennyvíztisztító berendezés és az elektromos centrálé. Igen előrehaladott állapotba került a forgalmi épület is a hozzá kapcsolódó két irányítótoronnyal együtt.

ferihegy44

A háborús események jelentős károkat okoztak a félig kész repülőtéren, miután az amerikai légierő az odatelepült gépek miatt katonai objektumnak tekintette, és ezért bombázta. 1944. április 13-án érte Ferihegyet az első, súlyosabb légitámadás, majd augusztus 9-én betetőzött a repülőtér tragédiája.

ferilegi43 680

Összedőlt a 140 méter hosszú hangár, találat érte a forgalmi épületet is, melynek egyik szárnya romba dőlt. Korabeli becslések szerint az épületekben és a berendezésekben esett kár megközelítette a tízmillió aranypengőt.

f1rom 680

A háború után gondolni sem lehetett a Ferihegyi repülőtér üzembehelyezésére, így, a légi forgalom a viszonylag épen maradt budaörsi repülőtérről indult meg 1946. október 15-én. Itt alakította ki a Maszovlet (Magyar-Szovjet Légiforgalmi Részvénytársaság) bázisrepülőterét, és újra ide érkeztek a külföldi légitársaságok gépei is. A Ferihegyi repülőtér újjáépítését azonban nem lehetett sokáig halogatni. A kormány kiemelt figyelmet szentelt a helyreállítási program készítésekor a légiforgalom fejlesztésének. Ennek szellemében 1947-ben, a hároméves terv keretében 40 millió forintot irányoztak elő az újjáépítésre. 

feri50 58

A következő évben megkezdődött a munka, és az 1950. május 7-i megnyitóra már biztosítani tudták a repülés legfontosabb tárgyi feltételeit. Elkészült az 1500, majd 2500 méterre bővített betonpálya, a hangár és a forgalmi épület egy része.Ebben az időben - számos korábbi cikk szerzőjének túlzó állításával ellentétben - Ferihegy még nem volt Közép-Európa legmodernebb repülőtere. Csak 1960-ban érte el ezt a szintet, amikor befejeződtek a főépület bővítési munkálatai, elkészült a repülőtéri tranzitszálló, meghosszabbították a futópályát, és korszerű radar- és leszállító berendezést (ILS), valamint bevezető fénysort telepítettek.

tranzit4

Az 1960-as években némileg megtorpant Ferihegy fejlődése. Bővítések, korszerűsítések szinte minden évben voltak, de egyre bizonyosabbá vált, hogy csak egy nagyszabású állami beruházás, illetve rekonstrukció révén válhat alkalmassá a repülőtér funkcióinak maradéktalan ellátására.A légi közlekedés várható fejlődését figyelembe véve, 1961-ben kormányhatározat született a nemzetközi színvonal elérésére, 1968-ban pedig az országgyűlés által elfogadott közlekedésfejlesztési koncepció is kijelölte a feladatokat. Ennek ellenére, csak 1976-ban kerülhetett az Állami Tervbizottság elé Ferihegy fejlesztésének átfogó programja.

f1belso old

Az 1977-ben hozott határozatnak megfelelően a kiemelt, állami nagyberuházás első ütemében, 1983 végéig elkészült az új futópálya, a hozzá tartozó gurulóút-hálózattal, az irányítótorony, a Malév-géppark karbantartására szolgáló hangár és műszaki bázis, valamint egy sor, a repülőtér üzemét szolgáló járulékos létesítmény.Ez időszak alatt került sor a Magyarország teljes légterét ellenőrző radarberendezések telepítésére, és egy új közel-körzeti irányítóközpont létesítésére is. A munkálatokat az 1973-ban létrejött, Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) szakemberei irányították.

radarkep680

A második, úgynevezett 1B ütem keretében épült fel Ferihegyen az új utasforgalmi épület, Ferihegy 2A. Az 1985 novemberében átadott épületkomplexummal végre megoldódott az utazóközönség kulturált kiszolgálása.Budapest nemzetközi repülőterének utasforgalma ugyanis 1968 és 1975 között megduplázódott, 1982-ben pedig az utasszám túllépte a kétmilliót. A le- és felszálló gépek (szaknyelven gépmozgások) száma 25 év alatt kétszeresére, az országot átrepülőké pedig huszonötszörösére nőtt.Budapest Ferihegy 2A terminál évi kétmillió utas fogadására, illetve indítására volt képes (ebben a számban nem szerepelnek a látogatók és kísérők), így - miután ezt a létesítményt csak a Malév-gépek utasai használták - a külföldi gépek továbbra is Ferihegy 1-re érkeztek és innen indultak.

f2a680

Ferihegy 2A átadása után született döntés arról, hogy fel kell újítani a régi futópályát, melyet az új átadása után lezártak. Az 1985-ben megkezdődött munkálatok 1987 végén fejeződtek be. Ezt követően a repülés biztonsága fokozódott, a zajterhelés pedig jelentősen lecsökkent Ferihegy körzetében.

31right

A kétpályás üzemmód bevezetésével ugyanis lehetőség nyílt arra, hogy az uralkodó szél irányának megfelelően egyik pályát csak leszállásra, a másikat csak felszállásra - vagy fordítva - használják. Ezáltal a repülőgépek elkerülhetik azokat a lakott övezeteket, ahol korábban sokan panaszkodtak a megnövekedett zaj miatt. Az új pálya átadásával egy időre lezárult a Ferihegyi repülőtér fejlesztési programja. Természetesen a biztonságos repüléshez elengedhetetlen technikai eszközöket, berendezéseket folyamatosan kicserélték, és gondoskodtak a meglévő épületek, objektumok karbantartásáról is.Újabb látványos változás csak 1998 decemberében következett be, amikor átadták Ferihegy 2B terminált. Ezzel a legfontosabb problémák egyike, a kulturált földi utaskiszolgálás néhány évre ismét megoldódott.

feri2b 680

A Budapest Airport privatizációs pályázatának nyertese 2005 őszén a brit BAA International Ltd. lett, mely érdekeltségét 2007 nyarán eladta a német Hochtief AirPort (HTA) által vezetett nemzetközi konzorciumnak. A tranzakció értéke elérte az 1,9 milliárd eurót (a megállapodás idején érvényes árfolyammal számolva, mintegy 467,4 milliárd forintot). Az új tulajdonosok vállalták, hogy megvalósítják az eredeti privatizációs szerződésben szereplő beruházási terveket. 2011 márciusában kezdte meg működését az „A” és „B” terminálokat összekötő SkyCourt, mely gyakorlatilag egy kereskedelmi és vendéglátó létesítményeknek otthont adó, kibővített tranzitterület. Továbbra sem készült el azonban a korábban tervezett repülőtéri parkolóház, az utasok kulturáltabb kiszolgálását szolgáló, a repülőgépekhez utashidakkal csatlakozó két szatellit mólóépület közül pedig csak egy épült meg.

A németek később tovább passzolták a magyar repülőteret a kanadai AviAlliance közszolgálati nyugdíjalapnak (55,44%), a Malton szingapúri GIC befektetési alap leányvállalatának (23,33%) és a Caisse de dépôt et placement du Québec kanadai befektetési nyugdíjalapnak (21,23%). Az AviAlliance egy düsseldorfi székhelyű, több repülőteret, vagy repülőtéri résztulajdont menedzselő vállalat, amely azonban a szintén kanadai, Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments) kezében van.

skycourt680

2018-ban a társaság rekordszintű, 24,65 milliárd forint (76,39 millió eurós) adózott eredményt ért el, durván két és félszer akkorát, mint egy évvel korábban és ötször nagyobbat, mint 2016-ban. Ám a tulajdonosok a teljes adózott eredményt osztalékként kivették a cégből, tehát nem is tervezték a nyereséget visszaforgatni fejlesztésekre. Miközben a forgalomnövekedést Ferihegy egyre nehezebben tudta kezelni, a zsúfoltság folyamatosan nőtt és már szinte elviselhetetlen, Európához nem méltó állapotok alakultak ki.

2019 augusztusára, évi csaknem 15 millió utassal a terhelhetősége határára jutott a repülőtér, mert a fejlesztések nem követték az utasszám-növekedést. Pedig itt találkoztak először hazánkkal azok a turisták, akik nálunk töltötték el az idejüket és költötték el a pénzüket, és itt szerezték utolsó benyomásaikat is. Erre utalt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki szerint a repülőtér üzemeltetői az elmúlt év nyarán a legnagyobb haszonnal, a legpocsékabb szolgáltatást nyújtották. „A repülőteret csak a profitszerzés szempontjai szerint üzemeltetik, amelynek mi, magyarok ki vagyunk szolgáltatva” - jelentette ki a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán. Szerinte a Magyarországra érkező vendégek megdöbbentően színvonaltalan, az utaskiszolgálásban kifejezetten lerobbant állapotokkal találkoztak az ország legnagyobb és legforgalmasabb repülőterén, miközben az hazánk első számú vendégfogadó kapuja. Ráadásul mi, magyarok is ki vagyunk szolgáltatva a repülőteret üzemeltető menedzsment üzletpolitikájának.

tranzit foldesi 680

Miközben a 2020-as vírusjárvány kitöréséig a Budapest Airport 80 milliárd forintos éves forgalmával a kontinens egyik legjövedelmezőbb repülőtere volt, a külföldi – nem szakmai – befektetőkből álló tulajdonosok kizárólag a profitmaximalizálás szempontjait követték, ez határozta meg az üzemeltetést. Az elmúlt év tavaszán végül a kormány egy 77 pontból álló követeléslistát adott át a BA-nak, és egyértelművé tették, hogy az üzemeltető komoly szankciókra számíthat, ha gondatlan a saját tulajdonával.

Úgy tűnik a vírusjárvány személetváltásra fogja kényszeríteni a tulajdonosokat. Míg 2019 áprilisában átlagosan napi 44 ezer induló és érkező utas haladt át a repülőtéren, 2020 áprilisában ez a szám alig érte el a néhány száz főt. A korábbi 16 helyett mindössze egyetlen csatornán végezték az utasok biztonsági átvizsgálását, minden kereskedelmi egység bezárt, és a terminálépület jelentős részét is lezárták. A repülőtér központi utasforgalmi csarnoka gyakorlatilag jelenleg is üresen áll. Ezért a repülőtér utasforgalma valószínűleg sem idén, sem a következő két-három évben nem fogja elérni a korábban prognosztizált 17 millió, sem pedig a tavaly regisztrált 16 millió főt.

f2plan

 

Földesi László

Fotók: AeroNews képtár, Budapest Airport és a szerző felvételei

   © 1996 - 2015. Copyright AeroNews – Minden jog fentartva  |  Impressum
Powered by Joomla 1.7 Templates